Putkipitko

Putkipitko
Tammelantori

keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Putkessa paistettu pitko haastaa perinteisen pitkon. Moro, Tammelantori


Unkarilainen leivonnainen rantautui Suomeen Tammelantorin kautta

Pitkon löytää nyt Tampereella paitsi Aamulehden sivuilta ja pullapuodista myös Tammelantorilta - tosin toisenlaisessa muodossa: unkarilainen putkipitko on rantautunut Suomeen ensimmäisenä Tampereella.

Unkarilainen keittiö tunnetaan etenkin liharuoista ja paprikaa säästelemättömästä maustamisesta, mutta myös leivonnaisista.

Ympäri maailmaa levinneisiin unkarilaisiin makeisiin leivonnaisiin kuuluu kürtös kalács, jota on ollut tarjolla vasta kolmisen viikkoa Suomessa.

- Tammelantori on tosiaan Suomessa ensimmäinen paikka, jossa valmistetaan ja myydään kürtös kalácsia eli putkipitkoa, kertoo kaksi ja puoli vuotta sitten Unkarista Suomeen muuttanut Beata Szamosi huomattavan hyvällä suomen kielellä.

- Kun olimme mieheni kanssa tulleet Suomeen, olimme aluksi vuoden kielikurssilla - kuusi tuntia päivässä.

Kaikkialla Unkarissa
Suomeen asetuttuaan Szamosit ryhtyivät pohtimaan mitä unkarilaista täällä voisi myydä.

- Päädyimme tähän leivonnaiseen, jota Unkarissa myydään festivaaleilla, toreilla, uimarannalla - vähän kaikkialla, Szamosi kertoo.

Hän perusti pitkäaikaisen ystävänsä Peter Pazmandin kanssa yhtiön, joka nyt houkuttelee suomalaisia tutustumaan kielisukukansan versioon pullapitkosta.

- Kun tamperelaiset saa maistamaan, niin sitten monet ostavat, Szamosi hymyilee täkäläisten suhtautumiselle.

Lue lisää torstaina 25.3. ilmestyvästä Morosta.

Hannu Hyttinen

Moro, Tammelantori

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

úristen....hogy a fenébe kell ide írni?? Valami kettős oldal kellene, ahol finn/magyar nyelv is van. :)))
Amúgy zsír minden....létrehozhatnál egy rajongói oldalt a facebook-on is!
Pussz
Bogi a forgách utcából! :)

Oliver kirjoitti...

Jó volt a kalács, köszönjük! :)

Olivér